Celstraffen geëist om spookfacturen tandarts Zuidoost

18 Juli, 2018 00:00

Justitie eist een gevangenisstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk, tegen een voormalig medewerker van een tandarts in Zuidoost vanwege het verzinnen van declaraties.

Ook een compagnon, die hem hielp bij het maken en indienen van bijna honderd valse tandartsdeclarties, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt de cel in. Er zou voor zo'n 185.000 euro onterecht zijn uitgekeerd. Aanleiding voor een onderzoek naar het tweetal zijn aangiftes van vijf grote zorgverzekeraars. Zij ontvingen tussen 2010 en 2012 van meerdere verzekerden facturen en declaratieformulieren van de tandartspraktijk in Zuidoost, terwijl er geen behandeling had plaatsgevonden.

Volgens het OM zijn die spookfacturen opgemaakt door de baliemedewerker. De andere verdachte zou hem hebben geholpen gegevens van cliƫnten te ronselen. In totaal dienden ze voor 238.000 euro aan facturen in, waarvan dus een groot deel werd uitgekeerd op rekeningen van patiƫnten. Zij mochten van de twee een klein deel houden, terwijl ze zelf de rest in hun zakken stopten. De verdachten worden door het OM beschuldigd van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. "Verdachten hebben op grove wijze misbruik gemaakt van het zorgstelsel, waarin de manier van declareren grotendeels is gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen dat een zorgverzekeraar in facturen en declaratieformulieren als de onderhavige mag stellen, is door het handelen van verdachten ernstig geschonden," aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: https://www.ad.nl/amsterdam/celstraffen-geeist-om-spookfacturen-tandarts-zuidoost~a9623034/

< Geheel voorwaardelijke geldboete in een zaak van mr. L. Noordanus Zwemassistent met bijstand van mr. L. Noordanus tijdens zitting al vrijgesproken van ontucht met meisje en kinderporno >