Belangrijke mededeling


mr Aytekin Taner heeft zijn strafpraktijk gestaakt. Advocatenkantoor Taner is daarom niet bereikbaar via telefoon dan wel fax. Voor bopz-kwesties en overige dringende zaken kunt u mailen naar: at@taneradvocaat.nl.

post kan worden verzonden naar: Zilverparkkade 61, 8232 WK Lelystad.Geen straf voor poging euthanasie

24 Juni, 2014 16:51

De 61-jarige Tjipke H. uit Lelystad was wanhopig toen hij bijna een jaar geleden een kussen op het hoofd van zijn vrouw drukte. Ze wilde al jaren dood en hij wilde helpen, maar op het laatste moment trok hij het kussen toch terug. De zelfdoding mislukte. Dinsdag besloot de rechtbank hem geen straf op te leggen.

AMSTERDAM - De vrouw van Tjipke H. leed aan een ernstige vorm van oorsuizen. Ze hoorde al tien jaar lang dag en nacht een steeds harder wordend gepiep, en verdroeg geen enkel geluid meer. Ze leefde totaal geïsoleerd van de rest van de wereld op de bovenverdieping van haar huis. Daar was ze aan het bed gekluisterd. Haar man leefde beneden en communiceerde met haar via briefjes en de laptop.

Omdat de vrouw geen uitweg meer zag, vroeg ze bij haar huisarts en psychiater om euthanasie. Die weigerden, omdat ze haar lijden niet ondraaglijk vonden, aldus advocaat Oscar Bolluyt van de man. De vrouw had al twee mislukte zelfmoordpogingen gedaan.

Eind november vorig jaar besloot ze het opnieuw te proberen. Haar man loste volgens justitie een groot aantal paracetamolpillen op in water en prakte morfinepillen door haar toetje. De vrouw nam de pillen zelf in, terwijl haar man beneden afwachtte. Volgens justitie stond hij verschillende malen onderaan de trap te luisteren of ze nog ademde. De volgende ochtend hoorde hij echter geklop op het nachtkastje en begreep hij dat het niet was gelukt.

Daarop pakte hij volgens justitie een kussen en drukte dat op haar hoofd om haar te verstikken. Omdat de vrouw tegenspartelde, besloot hij het kussen toch weer los te laten. De vrouw verklaarde in het ziekenhuis tegen haar dochter dat ze zelf had gevraagd of hij haar wilde smoren: 'Papa wilde het niet, maar hij heeft het toen wel gedaan.' Over haar tegenspartelen zei ze later: 'Met dat kussen wilde ik niet meer, daar kreeg ik het benauwd van.'

De man ontkent zelf dat hij het kussen heeft gebruikt. Wel belde hij in paniek de psychiater dat het niet lukte en dat ze hulp nodig hadden. Die waarschuwde daarop direct de hulpdiensten, die de vrouw naar het ziekenhuis brachten. De man werd gearresteerd. Aanvankelijk kreeg hij een contactverbod, later werden de regels versoepeld.

In mei 2012 maakte de vrouw alsnog een eind aan haar leven, met pillen, zonder haar man erbij.

Volgens Bolluyt krijgen familieleden in vergelijkbare zaken vaak een voorwaardelijke straf. In dit geval legde de rechtbank de man echter geen straf op, omdat hij zelf was gestopt met het verstikken van zijn vrouw en direct daarna om hulp had gevraagd. Hij hielp haar omdat hij haar wens goed begreep, zegt Bolluyt. 'Voor zijn vrouw wilde hij elke vorm van straf accepteren.' Het is nog onbekend of het OM in hoger beroep gaat.

< OM eist in hoger beroep geen straf voor doden van Ted Geurtsen Geen poeha bij Taner Advocaten >