Belangrijke mededeling


mr Aytekin Taner heeft zijn strafpraktijk gestaakt. Advocatenkantoor Taner is daarom niet bereikbaar via telefoon dan wel fax. Voor bopz-kwesties en overige dringende zaken kunt u mailen naar: at@taneradvocaat.nl.

post kan worden verzonden naar: Zilverparkkade 61, 8232 WK Lelystad.Ben ik als verdachte verplicht om me te melden wanneer de politie mij oproept?

Zwijgrecht / politieverhoor / verdachte

Als verdachte bent u niet verplicht om u te melden wanneer de politie u een oproep stuurt (veelal per brief). De politie kan u achteraf wel staande houden en aanhouden op straat wanneer u bij hen als verdachte staat gesignaleerd. Ze kunnen u dan alsnog meenemen naar het politiebureau om u een verklaring te laten afleggen. U heeft het recht om u te allen tijde op uw zwijgrecht te beroepen. U hoeft namelijk nooit mee te werken aan uw eigen veroordeling en derhalve een onderzoek wat tegen u gericht is. Het beroep op uw zwijgrecht mag geen reden zijn om u langer op het politiebureau vast te houden. Bent u van plan zich te gaan melden? Win dan eerst advies in van een advocaat.

Ben ik als verdachte verplicht om naar een terechtzitting te gaan?

Dagvaarding / rechtbank / rechter / verdachte / zitting

Als verdachte bent u niet verplicht om voor de rechtbank te verschijnen. Let wel op: indien u niet verschijnt kan de rechter uw zaak alsnog behandelen in uw afwezigheid en u bij verstek veroordelen. De rechter kijkt of de dagvaarding op juiste wijze aan u is uitgereikt (betekend). Indien dat het geval is mag uw zaak inhoudelijk worden behandeld zonder uw aanwezigheid. U kunt wel een advocaat machtigen om uw verdediging in uw afwezigheid te voeren indien u niet aanwezig kunt of wilt zijn.


Terug naar totaal overzicht